به گزارش همشهری آنلاین در فصل اوّل این کتاب، روابط، ارتباطات و تعاملات انسان با همنوعان در سطح عمومی(همگانی) از دو منظر تکوینی وتشریعی که شامل ملاحظات سلبی و الزامی(نبایدها و بایدها) در زمینة گفتار و کردار می شود، مورد بررسی قرار گرفته است.
فصل دوّم کتاب به چگونگی ارتباط انسان با همنوعان در عرصة روابط و ارتباطات اختصاصی(غیرهمگانی) میپردازد که شامل والدین، اعضای خانواده و خویشاوندان، ایتام، بینوایان، فقرا، سائلان، گرفتاران و سفیهان و عقب افتادگان ذهنی می شود.
در بخشی از مقدمة این کتاب آمده است: در میان همة ارتباطات متصوّر برای افراد و جوامع، ارتباط با همنوعان همواره جایگاه تعیین کننده وسرنوشت سازی دارد زیرا اکثر قریب به اتفاق مصائب ومشکلات بین فردی و اجتماعی، اختلافات، جنگها و خونریزی ها از فقدان ارتباط اصولی ومنطقی بین انسانها ناشی شده و می شوند و بالعکس بسیاری از پیشرفتها و موفقیت ها نیزحاصل همکاری، تعاون و تعامل صحیح نوع بشر با یکدیگر بوده اند.
به بیان دیگر، آسایش دنیوی و رستگاری اخروی انسانها تاحد زیادی به چگونگی ارتباط و تعامل آنها با یکدیگر در دنیا بستگی دارد و برهمین اساس، این دغدغه همیشه وجود دارد که بهترین رابطه و ارتباط بین انسانها چگونه و بر چه مبنایی تحقق می یابد؟
بدون تردید اگر انسانی به معنای واقعی کلمة مؤمن باشد، در هرگونه ارتباط با همنوعان، همچون دیگر عرصه های زندگی، از آموزه ها و احکام هدایت تشریعی که عقل سلیم نیز بر آن مهر تأیید می زند، تبعیّت می کند و غیرمؤمنان نیز در این زمینه چاره ای جز تن دادن به آداب و رسوم عرفی یا قوانین و مقرراتی که در بهترین حالت توسط خود آنها یا دیگر همنوعانشان تدوین و تصویب شده و می شوند- و دائماً نیز تغییر می کنند - ندارند.
مؤلّف کتاب در بخش دیگری از این مقدمه می گوید: کلام وحی چگونگی ارتباط انسان با همنوعان خود در طول حیات را در دو سطح عام(اولیه) و خاص(ثانویه) مورد توجه قرار داده است.
در سطح عام یا اوّلیه به همة انسان ها اعم از مؤمن و غیرمؤمن متذکّر می شود که همگی منشأ واحدی دارند و به همین دلیل باید به یکدیگر به چشم یک همنوع که به لحاظ فطرت و خلقت هیچ تفاوتی با هم ندارند، بنگرند و در همه حال با یکدیگر رفتار و مواجهة انسانی داشته باشند.
امّا در سطح خاصّ یا ثانویّه نظر قرآن کریم این است که کیفیّت و مراتب روابط و ارتباطات انسانهای مؤمن با همنوعان، باید با توجه به ایمان یا کفر افراد وجوامع تغییر کند و مثلاً هرگونه رابطه آنها با مؤمنان اعم از مسلمانان و اهل کتاب، به کلّی متفاوت از روابطشان با غیرمؤمنان (کافران، مشرکان و منافقان) باشد.
«ارتباط هستی و انسان با خدا(تکوینی و تشریعی)؛ روابط، ارتباطات و تعاملات انسان(1) عالم ذر؛ روابط، ارتباطات و تعاملات انسان(2)عالم صلب و ترائب؛ روابط، ارتباطات و تعاملات انسان(3) عالم جنینی؛ حقوق ومسئولیتهای انسان در ارتباطات کلامی(فردی وجمعی)؛ ارتباط انسان با گذشتگان و آیندگان و ارتباط انسان با خویشتن(تکوینی وتشریعی)دیگر کتابهای این مؤلّف هستند که طی سالهای اخیر منتشر شده اند.
انتشار کتاب ارتباط هستی انسان با خدا
ارتباط انسان با همنوعان،(جلداوّل)؛ بدون ملاحظة ایمان و کفر: مولف: حسین صدری نیا/ ناشر:انتشارات سایه روشن/ قطع رقعی، / قیمت 6000 تومان ،336 صفحه.